..og danner huller omkring nerver
Da nerverne på et tidligt tidspunkt vokser ud fra hjerneanlægget, betyder det, at brusk-øerne, når de vokser sammen, danner huller omkring nerverne, og det samme gælder karrene. Den bruskede næsekapsel (NK) er den forreste eller mest fremskudte del af den bruskpræformerede basis cranii. Fra den bruskede næsekapsel dannes næsemuslingerne og en del af næseskillevæggen, og vi har stadig en rest tilbage af den bruskede næsekapsel i form af næsebruske.
Basis cranii interna set oppefra
Billedet viser basis cranii interna set oppefra. De knogler, der er bruskpræformerede er farvet grønne. Resten af kraniet, dvs. theca og ansigtskranium, er bindevævspræformeret.
Meckel’s brusk
Her ses den bruskede kraniebund forfra og fra højre, altså bruskskålen. Endvidere den fremskudte del af skålen, den fremskudte næsekapsel (NK). Under den ses den bueformede Meckel’s brusk (ME), det er brusken i første branchialbue.
Bruskskålen på et senere tidspunkt
Her ses bruskskålen fra højre på et senere trin. (O) er os occipitale, (PS) processus styloideus og (NK) den bruskede næsekapsel. Fortil næsekapsel (NK), Meckel’s brusk (ME) og det første spor af underkæbe (N) som er tegnet rødt. Mandibula dannes i bindevævet udenpå Meckel’s brusk, men er altså bindevævspræformeret til trods for naboskabet til brusken! Det kan med lidt god vilje lade sig gøre at identificere basis cranii på dette trin.
Basis cranii på et endnu senere tidspunkt
Billedet viser basis cranii set fra højre på et endnu senere tidspunkt. Her ses fortil at maxilla (X) nu er anlagt som en selvstændig knogle.
Fosterets hoved set forfra
Her vises fosterets hoved set forfra. Overkæbeskelettets knogler dannes af bindevævet i overkæbelappen (maxillær-processerne), der er mærket med blå farve (PM).
Udvikling af knoglevæv i kraniet
Tegningen viser udviklingen af knoglevæv i oversigt. De rødt farvede knogler er udviklet fra bindevæv og resten fra brusk. (F) er os frontale (PA) os parietale (N) os nasale (L) os lacrimale (Z) os zygomaticum (X) maxilla og (N) mandibula. (fortsættes)
Kranieudviklingen
Kraniets bindevævspræformerede knogler kaldes også dækknogler, idet de i større eller mindre grad “dækker” over underliggende brusk. Et typisk eksempel, er underkæben, der anlægges udenpå Meckel’s brusk. Konklusionen er altså, at basis cranii er bruskpræformeret, theca og ansigtskraniet bindevævspræformeret. Bemærk det specielle, at den bruskede næsekapsel fra bruskskålen strækker sig frem, og udenpå dannes en række af ansigtets knogler i bindevævet Bruskkapslen, altså den bruskede næsekapsel, bliver til skillevæg samt næsemuslinger, og her har vi stadig en rest tilbage i form af næsebrusken.
KRANIETS UDVIKLING
Manuskript nr. 198 / dias 51, Bearbejdet af Henrik Løvschall og Erik Christophersen, Anatomisk afsnit, Århus Tandlægeskole, Århus Universitet
Snit gennem hjerneanlæg
Billedet viser et snit gennem hjerneanlæg (B) med omgivende bindevævskappe, der består af embryonalt bindevæv, mesenchym. Snitretningen er vist på skitsen i nederste venstre hjørne. I øvrigt er hjernevævet på den store tegning skraveret (B). I hjerneanlægget ses tredje ventrikel (III) og lateralventriklerne med tela choroidea (CP). Neurokraniet udvikles fra den bindevævskappe eller kapsel af mesenchym (M), der ligger omkring hjerneanlægget. Den basale del af bindevævskapslen (FM) fortættes først og omdannes, som det er vist på næste billede til en bruskskal.